perjantai 17. tammikuuta 2014

Timna, tabernakkeli - ma ze?




Nyt ollaan jo näin osaavia! Ma ze tarkoittaa ‘mikä se on’. Timna taas on ehkä yksi maailman upeimmista luonnonsuojelualueista keskellä autiomaata, n. 20:n kilometrin päässä Eilatista - ja sana Tabernaakkeli vuorostaan tarkoittaa Ilmestysmajaa.

Magdaleena lähetti edellisessä blogissaan jo Timnan laaksosta terveisensä ja minun sydämeni jäi tänne koukkuun jo viime vuonna. Vuorten ja kallioiden väliin jäävä täydellinen hiljaisuus ja kallioissa vaihtuvien värien salaperäinen leikki oli ällistyttävää.
 Saisinpa joskus mahdollisuuden viettää siellä kokonaisen vuorokauden?

Entä tabernaakkeli? Kun ensimmäisen kerran näin kallion juurella tämän kummallisen rakennelman oletin sen olevan eläinten suojan. Majaa ympäröivä alue oli ympäröity luonnonvalkoisella puuvillakankaalla yltympäri ja alueen keskellä oli jokin teltantapainen. Meillä kaikilla on varmasti oma käsityksemme tästä Israelin heimon erämaavaelluksen aikana rakentamasta Ilmestysmajasta - myös minulla. Erittäin tarkat rakennusohjeet on itse Jumala antanut Moosekselle 
(2. Moos.) ja juuri niiden ohjeiden mukaan on Timnankin maja rakennettu. 
Luulin, aina eiliseen saakka, sen olleen vähän niin kuin temppelin - mutta sitä se ei ole ollut ja syy siihen selvisi minulle vasta nyt. Senhän piti olla purettavissa, kannettavissa ja taas pystytettävissä seuraavaan leiriin!

Opin täällä myös sen miksi juutalainen kynttilänjalka on seitsenhaarainen. Jokainen niistä edustaa oppaan kertoman mukaan jotakin Jumalan ominaisuutta kuten armollisuus, pitkämielisyys, oikeudenmukaisuus jne. Sain myös nähdä mitä liitonarkussa säilytettiin. Myös sen tarkka jäljennös oli Timnan tabernaakkelissa ja arkku oli raollaan. Siellä olivat laintaulut ja Aaronin versova sauva.

On ihanaa oppia uusia asioita. Onneksi emme koskaan tule valmiiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti